15 Ağustos 2012 Çarşamba

Serenad-Zülfü Livaneli

yavaş yavaş toplanıyorum eve dönme zamanı geliyor :) dün bitirdim serenadı ve kutuya kaldırırken hemen yorumlamazsam olmaz kitaba haksızlık etmiş olurum diye düşündüm :)



Yazar:Zülfü Livaneli
Sayfa Sayısı: 484
Dili: Türkçe
Yayınevi:
Doğan Kitap


Arka Kapak

Roman okumak istiyorsanız…
Her şey, 2001 yılının Şubat ayında soğuk bir gün, İstanbul Üniversitesi'nde halkla ilişkiler görevini yürüten Maya Duran'ın (36) ABD'den gelen Alman asıllı Profesör Maximilian Wagner'i (87) karşılamasıyla başlar.

1930'lu yıllarda İstanbul Üniversitesi'nde hocalık yapmış olan profesörün isteği üzerine, Maya bir gün onu Şile'ye götürür. Böylece, katları yavaş yavaş açılan dokunaklı bir aşk hikâyesine karışmakla kalmaz, dünya tarihine ve kendi ailesine ilişkin birtakım sırları da öğrenir.

Serenad, 60 yıldır süren bir aşkı ele alırken, ister herkesin bildiği Yahudi Soykırımı olsun isterse çok az kimsenin bildiği Mavi Alay, bütün siyasi sorunlarda asıl harcananın, gürültüye gidenin hep insan olduğu gerçeğini de göz önüne seriyor.

Okurunu sımsıkı kavrayan Serenad'da Zülfü Livaneli'nin romancılığının en temel niteliklerinden biri yine başrolde: İç içe geçmiş, kaynaşmış kişisel ve toplumsal tarihlerin kusursuz Dengesi.

bugüne kadar neden Zülfü Livaneli kitaplarını okumadım diye kendime kızmadım değil bu kitaptan sonra. nasıl güzel bir kitap tek kelime ile bayıldım.


kitap üniversitede memur olan Mayanın ağzından anlatılıyor. hikayelere can veren kişi Maya. üniversiteye yurt dışından gelen Maximilian Wagner ile arasında geçecek olan olaylardan habersiz.

kitapta beni en çok etkileyen bölüm babaannesinin Mayaya söylediği şu sözler oldu:

“Bu dünyada sana kötülük yapmak isteyen insanlar çıkacak karşına, ama unutma ki iyilik yapmak isteyenler de çıkacak. Kimi insanın yüreği karanlık, kimininki aydınlıktır. Geceyle gündüz gibi! Dünyanın kötülerle dolu olduğunu düşünüp küsme, herkesin iyi olduğunu düşünüp hayal kırıklığına uğrama! Kendini koru kızım, insanlara karşı kendini koru!” (Serenad sayfa 88 )

bu kitabı okurken sanmayın ki sadece bir aşk hikayesine şahitlik edeceksiniz ayrıca bu kitapla geçmiş tarihimideki kürt,ermeni ve almanyadaki nazi ve yahudi olaylarına da tanık olacaksınız



demem odur ki ben kitabı çok beğendim okurken bol bol schubert'in serenadını dinledim kesinlikle tavsiyedir :)

kitabın tanıtımı


Schubert-Serenad

8 yorum:

  1. hımm hemen okunacaklar listesine eklendi :)

    YanıtlaSil
  2. çok güzel , okunmalı ,diyebileceğimiz kitaplardandır...

    YanıtlaSil
  3. az ağlamadım bu kitabı okurken ..:)..mükemmel bir kitap elimde 2 günde eriyip bitmişti..

    YanıtlaSil
  4. kozmetik bir aşktır
    mutlaka okumalısın ben şimdiden livanelinin diğer kitaplarına bakmaya başladım :)

    kitap eylemcisi
    Sevil Aslan
    çok teşekkür ederim yorumlarınız için :)

    YanıtlaSil
  5. Zülfü Livaneli, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Elif Şafak, Buket Uzuner hepsi de özeldir benim için. Bu kitabı da ilk basıldığında almıştım, beğeniyle okudum...

    YanıtlaSil
  6. harika bir kitap.gerçi uzun zaman oldu okuyalı üzerine daha nice kitaplar okudum ama bu kitabı okuduktan sonra üzerine kitap okunmamalı hissine kapıldım.çok etkilemişti beni

    YanıtlaSil
  7. Bende okudum Zülfü livaneli'yi. Çok güzel gerçekten. Uzun zamandır sayfaları su gibi içtiğim tek kitap oldu. Leyla'nın Evi'ni de okumayı düşünüyorum. :))

    YanıtlaSil
  8. ben de çok merak ediyorum Leyla'nın evini en kısa zamanda okumayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil